در عرصه بازاریابی با بازارها و بازاریابی های متعددی مواجه هستیم. یکی از این بازاریابی ها ، بازاریابی غیر انتفاعی است.

به این بازاریابی ها بازاریابی non-profit گفته می شود. این بازاریابی ها یا شرکتها معمولاً جزء شرکتهای خدماتی هستند که فعالیت آنها در زمینه خدمات است نه در زمینه بیزینس و بازار و به همین  دلیل به آنها non-business هم می گویند. در واقع در این نوع از بازاریابی از کالاهای ملموس خبری نیست. می توانیم سازمانها یا انجمن ها و شرکتهایی که به فعالیتهای سیاسی ، اجتماعی و مذهبی مشغول هستند جزء این دسته از بازاریابی بدانیم. می توانیم این نوع بازاریابی را به یک وظیفه برای انجام کارهای خوب تشبیه کنیم.

افرادی که تلاش می کنند در کنار فعالیتهای خود یک فعالیت اجتماعی یا اخلاقی داشته باشند معمولاً از این بازاریابی استفاده می کنند. همچنین از طریق این بازاریابی می توانند نگرش مخاطبان را نسبت به خودشان مثبت کرده و در زمینه فعالیتهای تجاری خود نیز موفقیت های بیشتری به دست آورند. از طرفی اگر شما دست به بازاریابی به صورت غیر انتفاعی بزنید به هزینه و بودجه کمتری برای این کار نیاز دارید. به همان اندازه نیز میزان سود آنها نسبت به کسب و کارهای سودآور کمتر است. به همین علت است که رسانه های محدودی به این نوع بازاریابی می پردازند.

در این نوع بازاریابی چون بودجه بازاریابی کم است برای اینکه انواع مختلف بازاریابی ها را انجام بدهید با مشکل مواجه خواهید شد. بنابراین ، می توانیم این نوع بازاریابی را در خصوص مسائل زیر به کار ببریم.

یک) مسائل اجتماعی

ما با مسائل مختلف اجتماعی از جمله آسیب های اجتماعی یا مسائل فرهنگی مواجه هستیم. می توانیم همین مسائل را به عنوان موضوع کسب و کار خود انتخاب کنیم و بازاریابی غیر انتفاعی راه اندازی کنیم.

دو) مسائل زیست محیطی

مسائل زیست محیطی نیز از جمله مواردی هستند که امروزه بسیاری از شهرها و کشورها با آن دست به گریبان هستند و به همین دلیل از جمله موضوعات مناسب برای بازاریابی غیر انتفاعی است.

سه) سلامت عمومی

سلامتی بزرگترین نعمت برای هر فردی است. این را اکثر انسانها می دانند و برای آن ارزش قائل هستند. حساسیت این موضوع را بسیاری از افراد به خوبی درک کرده اند و سعی می کنند از آن در بازاریابی خود استفاده کنند. بنابراین ، به ارتقای سلامتی افراد با روشهای مختلف از جمله اطلاع رسانی یا تولید محتوا و روشهای دیگر می پردازند.

روشهای مختلف برقراری ارتباط با مخاطبان از روشهای بازاریابی غیرانتقاعی است. تصور کنید شما می خواهید از مخاطبان خود درخواست کنید تا برای انجام یک امور خیریه کمک مالی داشته باشند. شما با افرادی که سنین مختلف دارند و وضعیت اقتصادی آنها نیز با هم متفاوت است مواجه هستید. به عنوان مثال ، اگر شما مخاطبان کم سن و جوان و از طرفی مخاطبان مسن نیز دارید نحوه ترغیب آنها برای مشارکت در امور خیریه ای که مد نظر شماست متفاوت است.

می توانید از رسانه های به روز تر مانند اینستاگرام یا شبکه های اجتماعی دیگر برای برقراری ارتباط با این دسته از مخاطبان خود استفاده کنید در حالی که می توانید برای مخاطبان مسن تر خود از رسانه های چاپی یا رسانه هایی که آنها مخاطبان اصلیشان هستند استفاده کنید. همچنین برای افرادی که از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار هستند ،  این نوع بازاریابی متفاوت از افرادی باشد که از وضعیت متوسط یا حتی پائین تری برخوردار هستند.

بر اساس نظر مشاور بازاریابی ، این نوع بازاریابی به هوشمندی بیشتری نیاز دارد چرا که محصول شما یک محصول خدماتی است که نمی توانید ملموس بودن آن را به خوبی نشان دهید و مشتریان شما باید مفید بودن یا ارزش واقعی آن را درک کنند تا از آن استقبال کنند. برای اینکه بتوانید پیام خود را به گوش مخاطبانتان به خوبی برسانید و از طرفی مطمئن باشید که مخطابان زیادی خواهید داشت ، از فضا و امکاناتی که رسانه های اجتماعی در اختیار شما قرار می دهند استفاده کنید.

موضوعاتی مانند بحران آب ، کودکان کار ، آلودگی هوا و غیره از جمله موضوعاتی هستند که در بازاریابی غیر انتفاعی مورد توجه قرار می گیرند.


منبع :

بازاریابی اجتماعی

بازاریابی سبز