با توجه به مطالب و مقالات قبلی ، اهمیت هوش هیجانی برای همه ما روشن شد.

اگر از آن دسته از پدر و مادرهایی هستید که به اهمیت این هوش پی برده اید و درک هیجانی و ارتباطی کودکتان برایتان مهم است به شما پیشنهاد می دهیم این مقاله را با دقت مطالعه کنید و از راهکارهای گفته شده در آن برای افزایش هوش هیجانی فرزندانتان بهره ببرید.  

یک) اهمیت انکار ناپذیر حل مسأله

بسیاری از پدر و مادرها همیشه از اینکه فرزندانشان به هیچ وجه نمی توانند مشکلات یا مسائلی که برایش پیش می آید را حل کنند شکایت می کنند. این در حالی است که توانایی حل مسأله از آن دسته از موضوعاتی است که افراد باید آن را یاد بگیرند. هیچ انسانی بدون اینکه روش حل مسأله را یاد بگیرد نمی تواند در حل و فصل مسائل زندگیش و سازگاری با آنها موفق باشد. پس بهتر است پدر و مادرها در درجه اول این موضوع را بپذیرند که این توانایی را باید به فرزندانشان یاد بدهند و سپس انتظار توانایی حل مسأله و سازگاری با موضوعات مختلف را از کودک خود داشته باشند.

 

 تست هوش کودک

 تقویت هوش مالی کودک

 

برای آموختن حل مسأله بهتر است روشهای مطرح کردن احساسات یا هیجانات را به فرزندتان آموزش دهید. مثلاً به او یاد بدهید که به جای عصبانیت و داد و بیداد ، هر زمان که از موضوعی ناراحت شد آن را به زبان بیاورد و دقیقاً بگوید که از چه چیزی ناراحت شده است. همچنین لازم است هیجان عصبانیت و خشم را نیز یاد بگیرد تا بتواند تشخیص دهد که در چه زمانهایی این هیجان به او دست می دهد. سایر هیجانانها را نیز می توان به این ترتیب به او آموزش داد.

دو) اهمیت گفتگوی همدلانه با کودک

بسیاری از والدین در درک احساسات کودکان مشکل دارند یا گاهی اوقات ممکن است علی رغم تشخیص درست احساس یا هیجان کودک خود  ، نتوانند واکنش مناسبی به کودک نشان دهد. واکنش مناسب از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که فرزند شما متوجه می شود که شما احساسات او را درک می کنید. بنابراین با لجبازی و رفتارهای ناسازگارانه در پی فهماندن احساسات خود به شما نیست.  

بهتر است هر هیجانی که کودک شما تجربه می کند مانند هیجان شادی ، غم ، شرم ، ترس و … با او همدلی کنید و به او نشان دهید که کاملاً می دانید چه احساسی دارد. زمانی که فرزند شما واکنشتان را می بیند احساس پذیرش به او دست می دهد و می داند که کاملاً برای شما پذیرفته شده است. این روش را می توان یکی از کارسازتری روشها برای تقویت هوش هیجانی و در عین حال آموزش فرآیند حل مسأله به کودکان دانست.

سه) انجام بازیهای مناسب

می توانید با بازی و داستانهای مناسبی که طراحی می کنید به خوبی به فرزند خود یاد بدهید که در زمان مواجهه با مشکلات و مسائل مختلف چگونه باید آنها را حل کند. به عنوان مثال ، با طراحی یک بازی مناسب که در آن احساس عصبانیت ، ناراحتی یا شادی یا هر احساس دیگری بروز می کند و سپس روش مواجه مناسب با آن را نیز در بازی طراحی می کنید می توانید به کودک خود یاد بدهید که هیچ یک از هیجانات او آسیب زننده نیستند و فقط باید به شکل مناسبی بروز کنند. سعی کنید کودک را در بروز احساساتش محدود یا سرکوب نکنید.

چهار) اصلاح رفتار والدین  

کودکان ، مانند دستگاه کپی برداری هستند که هر آنچه را از محیط دریافت و مشاهده کنند دقیقاً همان را تکرار خواهند کرد. پس بهتر است قبل از اینکه اقدام به اصلاح رفتار فرزندان خود یا افزایش هوش هیجانی آنها یا آموختن حل مسأله کنید ، رفتارهای خود را بازنگری کرده و سعی کنید الگوی مناسبی برای او باشید.


موضوع مرتبط :

هوش هیجانی چیست ؟

تست هوش هیجانی

بازی‌هایی برای پرورش هوش هیجانی در کودکان

عوامل موثر در هوش هیجانی

تقویت هوش هیجانی و عاطفی در کودکان

هوش هیجانی کودکان و ۵ راهکار تقویتی و پرورشی

هوش هیجانی در کودکان

 

نوشته ۴ اقدام مهم والدین برای افزایش هوش هیجانی فرزندانشان اولین بار در مرکز هوش کودک نیک. پدیدار شد.